Wienertaikina (Perusohje)

Ainekset

 50 g hiivaa
2½ dl kylmää maitoa
Ripaus suolaa
1/4 dl sokeri
2 munaa
7½ dl vehnäjauhoja
250 g voita tai margariinia

Pinnalle
esim vettä, kermaa tai keltuaista

Ohje

 1. Sulata ja jäähdytä 50g voita tai margariinia
2. Murenna hiiva taikinakulhoon
3. Lisää tilkka kylmää maitoa hiivan joukkoon. Sekoita kunnes hiiva liukenee
4. Lisää loput maidosta, suola ja sokeri.
5. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää ne taikinanesteeseen
6. Sekoita taikinaan sula rasva.
7. Lisää juhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa
8. Anna taikinan levätä viileässä noin 10 min
9. Kaaviloi taikina neliöksi, joka on keskeltä paksumpi kun kulmista
10. Painele huoneenlämpöinen rasva laataksi ja jauhota molemmin puolin.
11. Nosta rasva laatta taininaneliön keskelle niin että
rasvan kulmat on taininaneliön pitkilä sivuilla
12. Taita tainaneliön kulmat rasvan päälle kirjekuoren tapaan
13. Kaaviloi taikina suorakaiteeksi
14. taita taikina kolminkerroin
15. Käännä neljänskieros ja kaaviloi suorakaiteeksi toista tämä 3-4 kertaa
16. peitä taikina leivinliinalla ja anna levätä viileässä 20-30 min
17. Leivo tästä taikinasta voi leipoa niin croisantteja kun erillaisia wiinereitä yms leivonnaisia

 


Kommentit