Sitruuna-limettikreemipiirakka

Ainekset

Murotaikina:
250 g voita
3½ dl tomusokeria
Ripaus suolaa
8½ dl vehnäjauhoja
4 munankeltuaista
4 rkl kylmää maitoa tai vettä

Kreemi:
1 piirakkapohja esipaistettuna
4 dl sokeria
8 isoa munaa
3½ dl kuohukermaa
2 dl limettimehua
1 dl sitruunamehua

Ohje

Piirakka:
Pohja on tärkeää sivellä munalla ennen täytteen lisäämistä. Pohjaan syntyy ikään kuin vedenpitävä kerros, joka pitää pohjan kuivana ja rapeana.
Esipaista piirakkapohja.
Vatkaa sokeri ja munat. Kun olet vaahdottanut ainekset, kääntele varovasti joukkoon kerma ja hetelmämehut.
Pane vuoka uudelleen uuniin ja kaada päälle täyte – näin se ei pääse niin helposti valumaan.
Paista piirakkaa 180-asteisessa uunissa 40 – 45 minuuttia tai kunnes täyte on kiinteää mutta silti vielä keskeltä kermaisen pehmeää.
Kun piirakka on jäähtynyt tunnin verran, myös kermainen keskusta on hyytynyt juuri sopivan pehmeäksi ja sileäksi. Jos alat leikata sitä ennen kuin se on saanut seistä ja levätä, täyte valuu ja tulee hyvin epämiellyttäväksi.
Voit ripotella piirakan pinnalle myös tomusokeria. Tarjoa piirakan kanssa iso kulhollinen tuoreita vadelmia tai mansikoita. Lisäkkeiden tulee olla yksinkertaisia, niin piirakan maku pääsee oikeuksiinsa.

Murotaikinapohja:
Vaahdota voi, sokeri ja suola kevyesti ja lisää joukkoon jauhot ja munankeltuaiset. Kun taikina pysyy hyvin koossa ja näyttää muruiselta, lisää maito tai vesi.
Taputtele ja pyöritä palloksi. Ripottele pinnalle jauhoja ja vaivaa taikinaa vain hetki; älä vaivaa liikaa, sillä taikina saa jäädä hieman rakeiseksi.
Pyöritä taikina paksuksi tangoksi, kääri kelmuun ja nosta se tunniksi jääkaappiin.
Jaa taikina kahteen osaan ja kauli tai taputtele vuokiin (voit pakastaa toisen myöhempää käyttöä varten). Pane taikinalla vuorattu piirakkavuoka vielä tunniksi pakastimeen ja paista sitä sen jälkeen 180-asteisessa uunissa noin 12 – 15 minuuttia niin se ehtii saada hieman väriä. Kun pohja on jäähtynyt, voit levittää täytteen piirakkapohjalle ja paistaa sitä vielä sen verran, että täyte ehtii kypsyä.

 


Kommentit