Rypälesämpylät

Ainekset

 2 1/2 dl vettä
25 g hiivaa
1 rkl hunajaa
1 tl yrttisuolaa
1 tl Provencen yrttiseosta
1/4-1/2 tl kurkumaa
3/4 dl auringonkukan- tai seesaminsiemeniä
3/4 dl silputtuja tuoreita yrttejä (basilikaa, kirveliä)
1 1/2 dl vehnähiutaleita
4 1/2-5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

voiteluun:
munaa

pinnalle:
seesamin tai unikon siemeniä

Ohje

 Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää hunaja, suola, yrttimausteet, siemenet, silputut yrtit ja hiutaleet. Alusta taikinaan jauhot. Lisää alustamisen lopulla öljy. Anna taikinan kohota lämpimässä peitettynä. Ota taikinasta 1/4 rypäletertun lehtiä ja oksaa varten. Leivo lopusta tanko, paloittele se 25-30 tasasuureksi palaksi ja pyöritä palloiksi. Asettele pallot leivinpaperille, pellille vieriviereen rypäletertun muotoon. Muotoile pienestä taikinaerästä rypäletertun oksa ja lehdet ja aseta ne tertun yläreunaan. Anna sämpylöiden kohota lämpimässä peitettynä. Voitele kohonneet sämpylät munalla ja sirota pinnalle siemeniä ja/tai rosépippureilta. Pasta 225 asteessa, uunin keskitasolla 10-12 minuuttia. Rypäleidea on kirjasta Parhaat kotileivonnaiset.

 


Kommentit