Kylvetetty seremonialeipä

Ainekset

 10 g hiivaa
tilkka vettä
2 dl maitoa
2 munaa
2 tl sokeria
1 rkl öljyä
½ tl suolaa
n. 7 dl (n. 500 g) vehnäjauhoja

Ohje

 Liota hiiva kulhon pohjalla tilkkaan haaleaa vettä ja anna seoksen seisoa, kunnes se kuohuu. Kaada päälle haalea maito, valkuaiset ja öljy. Lisää sokeri, suola ja alusta joukkoon jauhot pehmeähköksi taikinaksi. Muotoile taikina palloksi ja nosta palalle juustokangasta tai kaksinkertaista sideharsoa. Sido nyytiksi puuvillalanglla ja pane nyytti isoon kulhoon, joka on täytetty haalealla vedellä. Anna taikinan olla vedessä, kunnes se nousee kellumaan, noin 45 minuuttia. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Voitele läpimitaltaan 26-28 senttinen matala piirasvuoka ja levitä taikina siihen. Pistele hyvin haarukalla ja levitä pinnalle keltuaiset. Paista uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes leipä on kauniin kullanruskea. Ota uunista ja peitä leivinliinalla. Leikkaa tarjolle tuotaesa ohuiksi viipaleiksi.

 


Kommentit