Juutalainen sapattileipä

Ainekset

 12 dl vehnäjauhoja
3 dl kuumaa vettä
2 rkl öljyä
1/2-1 rkl suolaa
50 g hiivaa
1 rkl sokeria
1/2 dl haaleaa vettä
2 munaa

Ohje

 Kaada kuuma vesi suolan, sokerin ja öljyn päälle isoon kulhoon. Kun vesi on jäähtynyt, lisää haaleaan veteen liotettu hiiva ja vatkatut munat sekä jauhot. Alusta hyvin. Peitä kulho ja jätä taikina nousemaan kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina kahtia. Jaa toinen puoli neljään osaan. Leivo kolmesta osasta lettipitko ja neljännestä ohut pitko, ja aseta se pitkon päälle. Tee toisesta taikinanpuoliskosta samanlainen pitko. Nostata leipiä vielä pellillä jonkin aikaa. Voitele munalla ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä. Paista 200 asteessa uunissa.
Jos haluat yksinkertaisempaa leipää, jätä sokeri tai öljy tai munat pois. Tilalle voi lisätä vähän vettä.

 


Kommentit