Viisaita vinkkejä

Lautasliinoista
Älä turhaan taittele tai taiteile: tökkää lautasliina pöyheästi pystyyn juomalasiin. Nopeata ja näyttävää.

Kattauksesta
Koreat kattaukset menevät hukkaan, jos isäntäväki on vieraiden saapuessa nääntynyt. Satsaa tunnelmaan! Tarjolle on viisaampi valmistaa yhtä tai kahta lajia vatsantäydeltä kuin väsätä useampia.

Kaupassakäynnistä
Viikon ruokaostoksista selviää kerralla kun uhraa hetken pitkän tähtäimen ruokalistapohdintaan.

Keittiökoneista
Vaikka kirjan avulla voikin hoitaa ruuanlaiton valtaosin yksikätisesti, keittiökoneet, kuten yleiskone, sähkövatkain ja sauvasekoitin ovat käteviä apureita, sillä ne korvaavat ajoittain useita käsipareja.

Koristelusta
Tylsänkin näköoisen ruuan saa houkuttelevammaksi sirottelemalla sinne tänne vihreitä tupsuja tai punaisia lohkoja. Tuoreet mausteyrtit antavat kulinaarikokkisäväyksen.

Liemikuutioista
Kuuma liemi kana-, liha- tai vihanneskuutioista valmistuu vauhdilla mikrossa: vesi astiaan, murenneltu kuutio mukaan ja pikapyöräytys.

Maitojauheesta
Jos käsivarret jo viistävät nilkkoja kauppakassien painosta, kannattaa harkita maitojauhetta ruuanvalmistukseen, puuroihin, leivonnaisiin, ja niiden voiteluun.

Mikroaaltouunista
Paras paikka kasvisten kypsentämiseen on mikroaaltouuni. Muutama ruokalusikallinen vettä kypsennysastiassa varmistaa sen, ettei lopputulos ole kuivia käkkäröitä. Kiireisten katastrofien varalta voi olla tarpeen tutustua myös mikrokokkaukseen.

Mittakupeista
Säästyäksesi mittapyykiltä hanki keittiöön kaksi desilitranmittaa: yksi kuivaa, toinen kosteata kokkausta varten.

Munakellosta
Yksikätisen kokin tärkein keittiövaruste on munakello. Tottuneellekin voi sattua kohtalokkaita lipsahduksia.

Ostoslistoista
Turha luulla, että ruokakaapin puutteet muistaisi kaupassa ilman muistilappua. Kirjaa puutteet ostoslistalle heti havaintohetkellä.

Pakastimesta
Varusta pakastin paniikkitilanteiden varalle. Perussisältönä kannattaa pitää ainakin nakkeja, jauhelihaa ja pakasterehuja.

Salaateista
Lapsiin uppoavat yhdestä tai kahdesta sortista pilkotut tai raastetut kasvikset paremmin kuin vaivalla väännetyt salaatit.

Sipulista
Mikäli perheeseen kuuluu sipulipalojen poisnyppijöitä, huijaa sipulijauheella. Makuvaikutus on sama ja kokkikaan ei joudu itkemään.

Sitruunoista
Sitruuna puoliksi ja puserrus käsin suoraan ruokaan! Unohda vempaimet.

Valkosipulista
Valkosipulien pilkkomisesta veitsellä harmaantuu ennenaikaisesti – hanki valkosipulipuristin!

Voisulasta
Sulata voi tai margariini mikroaaltouunissa.

Voitelusta
Mikäli haluat voidella uuniastian etkä käsiäsi, käytä pullasutia tai talouspaperinpalaa rasvan levittämiseen.