Perusasioita aloittelijalle

Kannen käyttö
Virtaa säästyy ja maut pysyvät kattilassa, kun käytät kantta aina kokatessa, paitsi ruskistaessa.

Kasvisten kypsymisjärjestys
Kasvisten kypsymisen pikaperiaate on se, että mitä kovempi kasvis ja suurempi pala, sitä kauemmin kypsyminen kestää. Kovimmat, kuten porkkanat, pilkotaan ja lisätään ensin, jatketaan kukkakaalin tapaisilla ja heitetään vasta viimeiseksi mukaan pehmeimmät, esim. kesäkurpitsat.

Kokoon keittäminen
Kokoon keittämisellä tarkoitetaan kastikkeen haihduttamista hiljakseen keittämällä ilman kantta. Mitä kauemmin keittää, sitä paksumpi soossi.

Kuullottaminen
Sipulia paistetaan rasvassa pienellä lämmöllä, eli sipuli oikeastaan vain hautuu pannulla. Lopputuloksen pitäisi olla heikosti kullankeltainen, sillä tummana sipulin maku on mennyttä.

Leikkaaminen
Hanki tilava leikkuulauta ja terävä veitsi. Veitsen alle ladotaan mahdollisimman paljon tavaraa. Näin selviää isostakin veistelystä muutamalla vetäsiyllä. Sakset ovat paras vehje kanan, pehmeän lihan ja monien kasvisten suikalointiin.

Maustaminen
Suorita ensin hillitty perusmaustaminen ja lisää sitten harkitusti maistellen lisää mausteita. Varsinkin uusia mausteita on hyvä käyttää yksitellen aluksi, jotta niiden yksilöllinen maku tulee tutuksi.

Marinointi
Marinointi merkitsee lihan tai linnun maustamista ja mureuttamista happamassa mausteliemessä. Viiniä tai viinietikkaa, loraus öljyä, ripaus suolaa ja yrttejä.

Ruokaohjeet
Yllätyksien välttämiseksi kannattaa lukea ruokaohje loppuun asti ennenkuin ryhtyy toimeen. Älä silti anna reseptien rajoittaa. Niitä ei aina tarvitse ottaa kirjaimellisesti, puuttuvan aineksen voi usein korvata toisella.

Suurustaminen
Suurustaminen on kastikkeen tai keiton saostamista jauhoja lisäämällä. Jauhot lisätään aina ensin mittaan, sitten neste päälle samalla sekoittaen. Jos tekee päinvastoin, lopputulos on mitä suurimmalla todennäköisyydellä kokkareinen. Suurustettaessa lisäämällä kuumaan rasvaan jauhoja, neste lisätään joukkoon vähän kerrallaan vähäisellä lämmöllä samalla sekoittaen.