Kuivaaminen

Ulkona

  • kuivaaminen onnistuu parhaiten alkukesästä, jolloin ilman suhteellinen kosteus on alhainen.
  • Kuivattavat aineet levitetään alustalle (esim. tiheäsilmäisellä verkolla päällystetty puukehikko, puhdas hyttysverkko tai kuitukankaalla vuorattu lankakori). Kehikon päälle levitetään ohut kangas estämään tuulen lennättämistä sekä suojaamaan hyönteisiltä ja linnuilta.
  • Kuivauksen aikana aineksia silloin tällöin pöyhitään.
  • Yöksi kuivausalustat siirretään sisään.
  • Ohuet kasvit kuivuvat 1-3 päivässä.

Sisätiloissa

  • kuivataan yrttejä ja ohutmaltoisia sieniä.
  • Ainekset levitetään alustoille kuten ulkonakuivauksessakin.
  • Tiloissa on oltava lämmintä ja kuivaa sekä hyvä ilmanvaihto.

Lämmönlähteiden

  • kuten lämpöpattereiden, jää- ja pakastinkaappien yläpuoliset tilat, leivinuunin päällys ja keskuslämmityskattilan läheisyydessä.
  • Kuivattavat tuotteet levitetään ritilöitten päälle ja ritilät asetetaan lämmönlähteen viereen tai päälle.
  • Tärkeää on, että paikat ovat puhtaat, ilma pölytöntä ja hyvä ilmankierto.

Kasvikuivureissa

  • kuivaaminen on nopeaa ja tuotteista tulee laadultaan hyviä.
  • Kuivauslämpötilan määrittäminen on helppoa.

Uunikuivaus

  • onnistuu parhaiten kiertoilmauunissa. Ongelmana kuitenkin, että lämpötilaa ei saa riittävän alhaiseksi.
  • Uuniritilöitten päälle pannaan leivinpaperi tai tiheä metalliverkko, jolle kuivattavat tuotteet levitetään.
  • Kiertoilmauuniin voi panna 2-3 ritilää kerrallaan. Uuninluukun on oltava koko kuivakusen ajan vähän raollaan.

Yrttien ja lehtivihannesten kuivaus

  • Vain nuoria, terveitä kasveja kannattaa kuivata.
  • Yrtit ja vihannekset kerätään vain puhtailta kasvupaikoilta.
  • Pölyiset kasvit huudellaan ja kuivataan ensin pyyhkeiden välissä.
  • Kuivaus on nopeampaa, kun kasvit kerätään aurinkoisten päivien jälkeen.
  • Kuivatut tuotteet pakataan tiiviskantisiin pelti- ja lasitölkkeihin. Paperipussikin käy, jos tuotteissa on vielä jäännöskosteutta.
  • Paras säilytystila on kuiva, viileä ja valolta suojattu.
  • Kuivauslämpötila ei saa nousta yli 30 asteen. Lehdet ja varret kuivataan erikseen.
  • Yrtit ovat kuivia, kun lehdet murentuvat helposti ja varret napsahtavat poikki.

Juuresten kuivaus

  • Kaikki juurekset sopivat hyvin kuivattaviksi.
  • Juurekset pestään, kuoritaan ja leikataan ohuiksi viipaleiksi tai suikaleiksi. Ne voi myös raastaa karkeaksi raasteeksi.
  • Kuivattujen juuresten väri ja maku paranevat, jos ne ennen kuivausta nopeasti ryöpätään. Ryöppäysaika on suikaleiden koosta riippuen 2-5 minuuttia.
  • Maksimilämpötila juuresten kuivauksessa on 50 astetta.
  • Kuivat juurekset ovat kovia.

Marjojen kuivaus

  • Kaikkia marjoja voi kuivata, parhaiten ehkä mustikkaa, ruusunkiulukoita ja pihlajan- ja aronian marjoja.
  • Mansikat viipaloidaan ennen kuivattamista.
  • Hyvin puhdistetut marjat levitetään ohuina kerroksina kuivausalustalle.
  • Aluksi on hyvä käyttää alhaisempaa lämpöä.
  • Maksimilämpötila marjojen kuivauksessa on 50 astetta.
  • Kuivuus on riittävä kun marjat ovat kovia.
  • Kuivattujen marjojen paino on n. 10 % tuoreiden painosta.

Hedelmien kuivaus

  • Meillä kuivataan lähinnä omenaa.
  • Kuivata kannattaa juuri kypsyneitä, tiivismaltoisia lajikkeita.
  • Kotimaiset omenat kuivataan kuorineen.
  • Huuhdo omenat, poista siemenkodat omenaporalla ja leikkaa omenat terävällä veitsellä noin 5 mm:n paksuisiksi viipaleiksi.
  • Kuivauslämpö saa olla hedelmiä kuivattaessa enintään 50 astetta.
  • Paras tulos saadaan kasvikuivurilla, mutta myös patterin tai keskuslämmityskattilan päällä tai pyykinkuivaustelineen varsiin pujoteltuina omenaviipaleet kuivuvat hyvin.
  • Omenat ovat kuivia, kun ne ovat nahkamaisen sitkeitä.

Sienten kuivaus

  • Viipaloi sienet noin 5 mm:n paksuisiksi viipaleiksi ja asettele väljästi kuivausritilälle.
  • Parhaimman tuloksen saa kasvikuivurilla, mutta myös lämmönlähteen yläpuolella tai läheisyydessä voi sieniä kuivata.
  • Sopivin kuivauslämpötila on 35 – 40 astetta.
  • Pöyhi sieniä kuivauksen aikana.
  • Sienet ovat kuivia kun ne taitettaessa murtuvat.
  • Ennen käyttöä sieniä liotetaan muutama tunti. Liotusvesi (ei korvasienen liotusvesi) voidaan käyttää ruokaan.
  • Jauhettuna kuivattua sientä voi käyttää sellaisenaan esimerkiksi keitoissa ja mureketaikinoissa.