Hampurilaisen valmistaminen

Perusraaka-aineet
Valmiiksi jauhettua lihaa on saatavana kaikkialla, mutta kannattaa kysyä kauppiaalta erityisesti pihveihin soveltuvaa jauhelihaa. Yleisesti hampurilaispihvit tehdään naudan jauhelista, eikä porsaan.

Jos omistat lihamyllyn, voit jauhaa lihan myös itse, mutta monitoimikonetta me emme suosittele jauhamiseen, sillä silloin lihasta tulee liian puuromaista. Lihan tulee olla melko karkeaksi jauhettua. Kala ja äyriäiset puolestaan kannattaa jauhaa monitoimikoneessa. Niiden koostumus on sen verran erilainen , että koneella jauhettaessa raaka-aineet sekoittuvat huomattavasti helpommin kuin käsin sekoittaen.

Hyvä maustaminen on hampurilaispihvin valmistuksessa a ja o. Lisää perusraaka-aineisiin runsaasti mausteita ja yrttejä. Ihanteellista olisi valmistaa yksi pihvi kokeeksi ja lisätä sen jälkeen mausteita maun mukaan ennen kuin muotoilee pihvit koko lihamäärästä.

Kiinnitä pihvejä valmistaessasi huomiota myös ulkonäköseikkoihin: pyöritä pihvit muodoltaan kauniiksi ja vältä liiallista taikinan vaivaamista. Liika vaivaaminen ja pyörittely tuhoaa lihan kevyen ja ilmavan koostumuksen ja pihveistä tulee kovia ja sitkeitä. Pihvin ihanteellinen paksuus on noin vain 2 senttiä.

Etukäteisvalmistelut
Liha- ja kalapihvit on hyvä valmistaa juuri ennen kypsentämistä. Jos kuitenkin joudut sekoittamaan ainekset etukäteen, käytä mieluiten jotakin marinadia. Pane pihvit laakeaan vatiin ja sivele ne ensin kauttaaltaan marinadilla ja kaada loput marinadista pihvien päälle, peitä ja anna maustua pari tuntia tai seuraavaan päivään.

Meren antimia marinoitaessa kannattaa välttää leivänmurujen, korppujauheen tai juuston käyttöä, sillä silloin pihveistä tulee liian niljakkaita. Vältä myös kasvispihvien marinointia, sillä ne puolestaan hajoavat hyvin helposti. Valmista kuitenkin kasvispihvit useita tunteja ennen kypsentämistä ja anna niiden seistä jääkaapissa maustumassa. Näin niitä on helpompi käsitellä paistamisen aikana.

Hampurilaisten säilyttäminen
Hampurilaispihvejä ei pidä säilyttää jääkaapissa vuorokautta kauempaa. Jos kuitenkin joudut säilyttämään kypsentämättömiä pihvejä jääkaapissa pidempään, lado ne vatiin yhteen kerrokseen ja anna niiden seistä ilman kantta 1-2 tuntia tai kunnes ne ovat kiinteitä. Pane sen jälkeen pihvien väliin leivinpaperi ja säilytä kannellisessa astiassa.

Lihasta ja siipikarjasta valmistetut pihvit säilyvät parhainten, kun taas riisistä ja linsseistä valmistetut ovat hyvin herkkiä pilaantumaan. Suosittelemme tuoreiden kasvispihvien käyttöä

Hampurilaisten kypsentäminen
Kypsentämistapoja on useita; grillaaminen, paahtaminen, pannulla paistaminen ja uppopaistaminen. Muista, ettet koskaan painele pihvejä lastalla paistaessasi, sillä silloin maukkaat nesteet valuvat pannuun. Kaikki sivustolla olevat lihasta valmistetut pihvit sopivat grillattavaksi. Samoin kuin ne kala- ja äyriäispihvit, joiden ohjeissa mainitaan pannussa paistaminen. Niitä on kuitenkin syytä käsitellä huomattavasti varovaisemmin kuin lihaa.

Uppopaistaminen sopii erinomaisesti kala- ja äyriäispihveille: Kasvispihvit hajoavat grillatessa hyvin helposti, joten noudata niiden kypsentämisessä kunkin ohjeen mukaisia valmistustapoja. Grillattaessa tai paahdettaessa ritilä on syytä sivellä öljyllä ja pihvit kannattaa paistaa nopeasti korkealla lämmöllä. Grillihiilien tulee olla hehkuvan kuumia, ja siinä vaiheessa jossa ne juuri muuttumassa tuhkaksi. Nopean kypsentämisen tuloksena pihvit saavat rapean pinnan ja kauniin värin ja sisus säilyy mehukkaana.

Kasviksista ja siipikarjasta valmistetut pihvit vaativat luonnollisesti pitemmän kypsennysajan ja myös sisuksen tulee olla täysin kypsä. Normaali pannussa paistaminen on nopea ja helppo kypsennystapa. Käytä mieluiten paksupohjaista, hyvin öljyttyä pannua ja kypsennä pihvit melko korkealla lämmöllä, niin lopputulos on lähes sama kuin grillattaessa.

Uppopaistamiseen kannattaa käyttää hyvää neutraalin makuista öljyä, kuten maissi-, auringonkukka- ja kasviöljyä. Öljy kuumuuden voi testata pudottamalla pienen leipäkuution öljyyn . Kun leipäkuutio nousee pintaan ja öljy kuplii, kuumuus on sopiva.

Pääsääntöisesti voisi sanoa, että kypsentäessä (grillaten, paahtaen tai uppopaistaen) lihasta valmistettuja pihvejä puolikypsän lopputuloksen saa paistamalla niitä molemmin puolin 4-5 minuuttia ja kypsiksi 6-7 minuuttia/puoli. Kaikessa pätee kuitenkin parhaiten terveen maalaisjärjen käyttäminen.

Sämpylät, leivät ja lisäkkeet
Hampurilaispihvien yleisin seuralainen on seesaminsiemenillä päällystetty sämpylä. Myös muunlaisia leipiä voi käyttää. Italialaistyyppisten ohjeiden kohdalla voi käyttää focacciaa ja ciabattaa. Pitaleipä löytyy myös useimmiten muiden välimeren maiden ohjeissa. Muita vaihtoehtoja ovat kiinalaiset pannukakut, crepit, tortillat, muffinit ja patongit.

Kullakin maalla on monia omia maukkaita leipiä, joita kannattaa käyttää aina hieman vaihdellen: Piristä hampurilaisia kokeilemalla erilaisia ja myös tavanomaisesta poikkeavia vaihtoehtoja. Useimmat haluavat syödä hampurilaisen kanssa tarjottavat lisäkkeet erikseen. Paakarista löydät runsaan valikoiman herkullisia lisäkevaihtoehtoja, kuten salaatteja, chipsejä ja juureksista valmistettuja lastuja.