Sukiyaki

nautaa ja naudanrasvaa amerikanpekonin ohuina viipaleina (tai edullisena versiona possua), 50-100 g per syöjä

1 osa sakea (n. 1 desi 400 grammalle lihaa)

2 osaa japanilaista soijakastiketta

melkein 1 osa sokeria

tuoreita kananmunia

Valikoima seuraavista, yhteensä n.300 g per henkilö:

gobua pestynä, halkaistuna ja n. 3 sentin paloina vedessä liuotettuna

siitakesieniä

porkkanaa  litteinä tikkuina

daikonia eli jättiretiisiä pilkottuna kuten porkkana

purjoa n. 3 cm vinoina viipaleina

paistettua tofua n. 4 cmx4 cm suuruisina kuutioina

kiinankaalta n. 5 sentin paloina

udon-nuudeleita

konnyakua

enokitake-sieniä n. 6 sienen kimppuina

krysanteemin lehtiä

 

Ruoka valmistetaan Japanissa ruokapöydässä siirrettävän lieden päällä olevassa padassa, mutta mikä ettei sen voi tehdä valmiiksi keittiössäkin tai vaikka metsäretkellä. Raaka-aineita varataan syöjiä vastaava määrä. Olut sopii hyvin ruuan makuun.

Syöminen alkaa siitä, kun ensimmäiset vihannekset ovat kypsiä. Kypsynyt pala otetaan padasta puikoilla ja dipataan rikottuun kananmunaan. Kananmuna ei ole välttämätön, mutta se pehmentää makua ja viilentää tulikuumaa ruokaa.

 

Pese ja pilko vihannekset ja asettele ne tarjottimelle.

Vatkaa rikki kananmuna jokaiselle ruokailijalle omaan kulhoonsa.

Sytytä tuli padan alla.

Paista liha kypsäksi.

Lisää sake ja soijakastike.

Lisää kasa sokeria ja tilkka vettä.

Testaa maku. Lisää vettä, sakea, sokeria tai soijaa maun mukaan ruuan valmistuessa.

Lisää pataan hitaasti kypsyvät ja makua antavat juurekset, siitakkeet, valkoinen kiinankaali ja purjo. Anna kypsyä hetki, jolloin kasviksista alkaa irrota nestettä. Lisää vettä, jos ruoka uhkaa kuivua.

Lisää päälle nopeasti kypsyvät ja makua imevät lehtivihannekset, konnyaku, tofu ja enokitake. Syö kypsiä sattumia pohjalta.

Uita lopuksi liemessä nuudelit.


Kommentit