Pääsiäisleipä

Ainekset

 3 dl maitoa
60 g hiivaa
4 dl vehnäjauhoja
4-5 keltuaista
2 dl sulatettua voita
6 dl vehnäjauhoja
2 dl kylmää maitoa
suolaa
kardemummaa

Ohje

 Taikinajuuri tehdään lämpimästä maidosta, hiivasta ja vehnäjauhoista. Annetaan kohota pari tuntia. Lisätään sokerin kanssa vatkatut keltuaiset, sulatettu voi, kylmä maito, mausteet ja alustetaan hienoilla vehnäjauhoilla.

Pääsiäisleipä paistetaan suorareunaisessa korkeassa vuoassa tai kattilassa, joka vuorataan leivinpaperilla. Taikinaa pannaan astiaan korkeintaan puolet sen korkeudesta sillä se kohoaa kaksinkertaiseksi. Leivän päälle muotoillaan taikinasta kirjaimet XB ja se voidellaan munalla ennen paistamista. Paistumisaikaa varataan tunnin verran koosta riippuen. Leivän pinnalle voi panna manteleita koristeeksi tai sitten kuorruttaa pölysokerilla tai sokerikuorrutuksella.

 


Kommentit