Norskanleipä

Ainekset

 4 l huoneenlämpöistä vettä
5 kg ruislestyjä
3 kg vehnäjauhoja
1/2 kg hapanleipätaikinaa
n. 25 g hiivaa
2 rkl suolaa

Ohje

 Illalla:Tehdään juuri vedestä, taikinasta ja ruislestyistä. Vatkataan hyvin. Aamulla: Lisätään jauhoja ja hiiva. Hiukan kohonneeseen taikinaan suola ja loput jauhot. Alustetaan oikein hyvin. Kohonneesta taikinasta leivotaan n. 10 kpl pyöreitä tasapaksuja pötköjä. Krislaaminen eli lieksotus: Kahdenpuolen uunia ohuet kuivat näreet, pieni puu aluspuuksi. Tuli sytytetään juuri ennen leipomista. Leipä nurinpäin lieskotuslapiolle, -heilutus liekeissä. Leipä käännetään ja kastellaan sekä viirutetaan. Lieskotetaan uudelleen ja pinnan kuivumisen jälkeen: Kohotetaan n. 15 min. Voipaperi väliin ja päälle. Kostutus vedellä. Paistaminen 250 asteessa n.40 min. Kostutus ja peiton alla pehmitys.

 


Kommentit