Kurpitsapiiras

Ainekset

 Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
150g voita
1 muna

Täyte:
4 dl kurpitsasosetta (1 pieni kurpitsa n. 1 1/2 kg)
1 mm suolaa (maustemitta= 1 ml)
1 tl kanelia
1 1/2 mm muskottia
1 mm inkivääriä
2-2 1/2 dl fariinisokeria
3 isoa munaa
2 dl ruokakermaa

Ohje

 Halkaise kurpitsa ja kaavi lusikalla pois siemenet. Aseta puolikkaat uunipellille leikkauspinta on ylöspäin. Kypsennä 175 asteessa 30-40 minuuttia, kunnes malto on pehmennyt. Kaavi malto kuoresta ja soseuta.

Kuutioi voi, lisää jauhot ja nypi sormin muruiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja työstä taikina tasaiseksi.

Piiraassa on suhteellisen korkeat reunat ja pohja on syytä esipaistaa. Jotta taikina ei valahtaisi alas reunoilta, kannattaa piiraaseen tehdä tilapäinen täyte.

Repäise pala leivinpaperia ja paina se vuokaan niin, että paperi muotoutuu vuoan mukaan. Nosta muotoiltu paperi pois.

Voitele ja jauhota vuoka ja painele taikinaa sormin niin, että se muodostaa tasaisen kerroksen niin pohjalle kuin vuoan reunoillekin. Pistele haarukalla pohja ja reunat.

Aseta muotoiltu leivinpaperi taikinan päälle. Lisää voipaperin sisään n. 1 kg riisinjyviä tai ohrasuurimoita, jotka kokoat reunaa vasten. Paista 10 minuuttia 200 asteessa.

Sekoita mausteet kurpitsasoseeseen ja lisää kananmunat ja kerma. Kaada seos esikypsennettyyn kuoreen. Paista 200 asteessa vielä 50 minuuttia. Anna piiraan jäähtyä ja tarjoile kylmänä tai haaleana kermavaahdon kanssa.

 


Kommentit