Isoäidin omenapaistos

Ainekset

 1,5 kg maukkaita, hapahkoja omenoita (esim. Jonagold)
1 1/2 dl vettä
1 dl sokeria
1 kanelitanko
1/2 Rico sitruunan mehu
1 pkt ( 400 g) Pirkka murotaikinaa

Marenki:
4 valkuaista
1 dl sokeria

Ohje

 Sulata murotaikinalevyt. Yhdistä puolitoista levyä yhdeksi ja muotoile pyöreäksi kakuksi. Kaaviloi tai taputtele taikina sormin voidellun lasisen (Pyrex) piirakkavuoan (halkaisija 25 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta kylmään kovettumaan. Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitanko tilavassa paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sitruunanmehu. Poista siemenkodat omenaporalla ja kuori omenat. Leikkaa kukin omena heti ohuiksi lohkoiksi ja sekoita liemeen. Keitä omenoita sokeriliemessä sekoitellen kunnes ne pehmenevät ja osin soseutuvat ja irtonainen liemi häviää. Nosta kattila liedeltä. Pistele kovettunut pohjataikina haarukalla ja levitä omenahilloke pohjalle. Kypsennä 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 20 minuuttia. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita sokeri joukkoon nostelleen muutamassa erässä. Pursota valkuaisvaahto isolla tähtiterällä kuuman omenatäytteen päälle tai levitä se lusikan kuperalla puolella ja jatka paistamista uunin alatasolla vielä 5-6 min, kunnes marenki on saanut kauniin värin.

 


Kommentit