Hapanleipä

Ainekset

 Hapanjuurta varten tarvitset:
3 viipaletta leipää
1 1 vettä
10 dl ruisjauhoja
50 g hiivaa
1 dl vettä
2 rkl suolaa
n.15 dl ruisjauhoja

Ohje

 Esimerkiksi jälkiuunilimppu tai häälimppu kelpaavat hyvin tähän tarkoitukseen. Poista viipaleista kuori ja murenna ne taikinakulhoon. Lisää noin 25 asteinen vesi ja anna leivän liueta veteen. Lisää ruisjauhot koko ajan hämmentäen. Peitä kulho ja anna sen seistä huoneenlämmössä vähintään vuorokausi. Tällöin raski kuplii ja tuoksuu happamalle.
Nyt on aika sekoittaa varsinainen taikina.
Liuota hiiva veteen ja lisää se taikinajuureen. Lisää suola ja ruisjauhot. Alusta taikina melko tiiviiksi ja anna sen kohota rauhassa kaksinkertaiseksi. Hiivan avulla tähän kuluu pari tuntia. Jos nostattaa pelkällä hapanjuurella, saa varautua vielä muutamaan lisätuntiin. Muotoile, eli leivo leivät joko limpuiksi tai reikäleiviksi ja anna niiden kohota peitettyinä vajaa tunti. Ripottele pintaan hieman jauhoja ja pistele reikiä tasaisin välein. Leipurit kutsuvat tätä vaihetta riivaamiseksi. Paista limppuja 200 asteen uuninlämmössä runsas tunti. Reikäleiväksi leivottuna kypsyminen nopeutuu. Ohjeelliseksi suositellaan 40 minuuttia 225 asteessa. Leivinkivi on hyvä kypsytysalusta etenkin limpuille, jotka nousevat uunissa nopeammin ja kypsyvät tasaisemmin myös sisältä.tellaan 40 minuuttia 225 asteessa. Leivinkivi on hyvä kypsytysalusta etenkin limpuille, jotka nousevat uunissa nopeammin ja kypsyvät tasaisemmin myös sisältä.

 


Kommentit