Hapanimelä vuokaleipä

Ainekset

 Hapanjuurta varten tarvitset:
3 viipaletta leipää
1 1 vettä
10 dl ruisjauhoja

6 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 dl hapanjuurta
1/2 dl siirappia
14-15 dl neljänviljan jauhoja
3 vuokaa (0,75l)

Ohje

 Esimerkiksi jälkiuunilimppu tai häälimppu kelpaavat hyvin tähän tarkoitukseen. Poista viipaleista kuori ja murenna ne taikinakulhoon. Lisää noin 25 asteinen vesi ja anna leivän liueta veteen. Lisää ruisjauhot koko ajan hämmentäen. Peitä kulho ja anna sen seistä huoneenlämmössä vähintään vuorokausi. Tällöin raski kuplii ja tuoksuu happamalle.

Nyt on aika sekoittaa varsinainen taikina.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, siirappi ja hapanjuuri (talteen otettu taikina edellisestä ohjeesta). Hämmennä ja kaada joukkoon n. 14 dl jauhoja. Alusta taikinaa voimakkaasti kulhossa. Peitä ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä noin 50 minuuttia. Voitele vuoat. Tästä määrästä riittää kolmeen pitkään leipävuokaan, mutta voit käyttää muitakin malleja. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Muotoile niin, että se täyttää 2/3:aa vuoan korkeudesta. Anna leipien kohota vielä peitettynä n. 40 minuuttia. Voitele pinta tilkkasella suola-siirappivettä ja ripottele pintaan jauhoja tai pellavansiemeniä. Paista leivät uunin alaosassa 35-40 minuuttia. Ota ne uunista ja anna seistä vuoassa vielä n. 10 minuuttia. Kumoa leipä vuoasta ja anna sen jäähtyä ritilällä liinalla peitettynä.ohota vielä peitettynä n. 40 minuuttia. Voitele pinta tilkkasella suola-siirappivettä ja ripottele pintaan jauhoja tai pellavansiemeniä. Paista leivät uunin alaosassa 35-40 minuuttia. Ota ne uunista ja anna seistä vuoassa vielä n. 10 minuuttia. Kumoa leipä vuoasta ja anna sen jäähtyä ritilällä liinalla peitettynä.

 


Kommentit