Hapankaalin valmistus

Ainekset

 8 kg keräkaalia
120 g merisuolaa
½ kg porkkanaa tai omenaa
(1/2 dl kuminaa tai katajanmarjoja)

Ohje

 Huuhtele kaalit, poista vahingoittuneet lehdet sekä puumaiset kannat kovertamalla.
Leikkaa kaalit tasaisiksi suikaleiksi terävällä veitsellä tai käytä monitoimikoneen vihannesleikkuria.
Nuiji kaali puhtaalla survimella sangossa tai pienissä erissä muussa sopivassa astiassa, kunnes se mehustuu.
Lado kerroksittain kaalia, omenalohkoja tai karkeaa porkkanaraastetta, suolaa ja muita mausteita vuorotellen käymisastiaan.
Paina ainekset mahdollisimman tiiviisti käymisastiaan.
Peitä kaalisuikaleiden pinta voipaperilla. Peitä sitten astia lautasella tai kannella ja puhtailla painoilla, niin että kaalimehu nousee raasteen yläpuolelle.
Kaali saa seistä 2-3 päivää 20 – 24 asteen lämmössä, minkä jälkeen astia siirretään 15 – 18 asteeseen 2 – 3 viikoksi. Käymisen aikana pinnalle muodostuva vaahto kuoritaan pois.
Käymisen jälkeen kaali siirretään kylmään kypsymään muutamaksi kuukaudeksi ennen kuin sitä aletaan käyttää.

 


Kommentit