Champagnelainen jäädyke

Ainekset

 Kakkupohjaan:
5 munaa
125 g sokeria
125 g jauhoja

Vaniljakastikkeeseen:
1 l maitoa
1 vaniljatanko
(tai 4 tlk vaniljasokeria)
8 munankeltuaista
200 g sokeria

2 dl ratafiaa (champagnelaisesta viinasta ja rypälemehusta valmistettu väkevä viini; voit korvata mieleiselläsi väkevällä viinillä, esim. pineaulla, portviinillä tms.)
4 munanvalkuaista

50 g rusinoita
1 dl marc de Champagnea (samppanjamäskistä valmistettua viinaa, tai muuta mieleistäsi juomaa)

1,5 dl vispikermaa
1 rkl vaniljasokeria
kaakaojauhetta

Ohje

 Valmista kakkupohja (ajoissa, jotta se ehtii jäähtyä): Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää jauhot varovasti puulusikalla sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista 200 asteessa n. 30 min. vahtien kypsymistä. Kumoa kypsä kakku vuoasta ja anna jäähtyä.

Valmista vaniljakastike: Kiehauta maito pitkittäin halkaistun vaniljatangon kanssa ja anna maustua. Vatkaa munankeltuaiset sokerin kanssa kunnes vaahto on vaaleaa. Poista vaniljatangot ja kaada kiehuva maito vähitellen munavaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada seos takaisin kattilaan ja laita uudelleen liedelle. Jatka sekoittamista puulusikalla äläkä anna kiehua. Kun kastike tarttuu paksuna kerroksena lusikkaan, on se valmista. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä. Sekoita silloin tällöin jottei päälle synny kuorta.

Mausta vaniljakastike reilulla desillä ratafiaa. Sekoita hyvin.

Leikkaa kakkupohja ohuiksi levyiksi (ja vuoan korkuisiksi kaitaleiksi). Kostuta kakkulevyt tilkalla ratafiaa. Vuoraa irtopohjaisen kakkuvuoan pohja (ja laidat) kakkulevyllä.

Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto varovasti vaniljakastikkeeseen.

Kaada kerros vaniljavaahtoa vuokaan kakkupohjan päälle, ripottele vaahdon päälle puolet marcissa maustuneista rusinoista, laita sitten toinen kakkulevy ja täytä vuoka vaniljavaahdolla, jonka päälle ripottelet loput rusinat. Anna kakun jähmettyä yön yli jääkaapissa tai muutaman tunnin ajan pakastimessa.

Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Levitä kakun päälle tasainen kerros kermavaahtoa. Siivilöi kakun päälle kaakaojauheesta viininlehtikuvio pahvista leikatun sablonin avulla.

 


Kommentit